Η μαγευτική Χάλκη, ένα κρυφό στολίδι
Χαρακτηρίζεται επισήμως από την Unesco ως το νησί της Ειρήνης και της Φιλίας, η Χάλκη είναι ένα κρυφό στολίδι, ένα νησί μικρό και βραχώδες, που βρίσκεται περίπου 6 χλμ. δυτικά της Ρόδου στο Δωδεκάνησο Αρχιπέλαγος . Με έκταση 28 km2 και πληθυσμό μερικών εκατοντάδων κατοίκων το καλοκαίρι, είναι ένα από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Αυτό το παρθένο, μοναδικό, πολύχρωμο και ανεξερεύνητο από το μαζικό τουριστικό νησί ψαράδων βλέπει πρόσφατα μια σταθερή ροή επισκεπτών που έρχονται για την χαλαρωτική του αύρα. Σχεδόν εγκαταλελειμμένο στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν η σπογγαλιεία εγκαταλείφθηκε, η Χάλκη έζησε ξεχασμένη στη σιωπή για πολλά χρόνια.
Το κλίμα της Χάλκης είναι πολύ ξηρό και ως εκ τούτου πολύ ευχάριστο για διακοπές. Κανονικά οι τελευταίες βροχές πέφτουν μέχρι τα τέλη Απριλίου και αρχίζουν και πάλι στα τέλη Οκτωβρίου, παρέχοντας άφθονες ευκαιρίες για κολύμπι στο μεταξύ. Η περιοχή είναι διάσημη για μακρά, ηλιόλουστα καλοκαίρια με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 25 ° και 35 ° Κελσίου.
Η Χάλκη είναι ένας προορισμός “αγχωλυτικός” για λάτρεις του βιβλίου, ποιητές, συγγραφείς, ανθρώπους του πνεύματος, περιπατητές, ρομαντικά ζευγάρια, οικογένειες με παιδιά ή απλώς για ανθρώπους που θέλουν να ξεφύγουν από τα πάντα: Να πάρουν μια βαθιά αναπνοή της θαλασσινής αύρας, κάθονται δίπλα στο λιμάνι, ακούν και βλέπουν τα αλιευτικά σκάφη να φεύγουν ή να επιστρέψουν, να ακούσουν τα καμπάνες της εκκλησίας να τους προσκαλέσουν στη Λειτουργία, να παρατηρήσουν τον νυχτερινό ουρανό με τα αμέτρητα αστέρια και το λαμπερό φεγγάρι να αντικατοπτρίζεται στη θάλασσα. Οι μέρες στη Χάλκη γεμίζουν με ηρεμία, ρομαντισμό, θαλάσσιες καταδύσεις, ψάρεμα, κολύμβηση με αναπνευστήρα, εξερεύνηση στο νησί, γευσιγνωσία της τοπικής ελληνικής κουζίνας και απόλαυση των τοπικών απεριτίφ και κρασιών.

Το εντυπωσιακό Εμπορείο (ή Νημποριό) είναι το μόνο κατοικημένο χωριό του νησιού. Ένα ήσυχο ψαροχώρι χωριό αμφιθεατρικά χτισμένο γύρω από το λιμάνι με παραδοσιακά αρχοντικά στυλ νησιού εξαιρετικής ομορφιάς. Τα περισσότερα από αυτά έχουν πρόσφατα αποκατασταθεί στην προηγούμενη δόξα τους. Κατασκευασμένα από πέτρα με έγχρωμα ρολά και λευκά πλαίσια ή βαμμένα εξ ολοκλήρου σε έντονα χρώματα, σημαίνουν την παλιά ευημερία του νησιού. Ακόμη και εκείνοι που βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση κακής συμπεριφοράς – αλλά σιγά-σιγά ανακαινισμένοι – κατάφυτοι από ζιζάνια και υποβαθμισμένα, συμβάλλουν στην έκπληξη του επισκέπτη. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύεται μόλις τα πλοία έρθουν και φύγουν, έτσι ώστε το νερό να απολαμβάνει πάντα ένα χαλαρωτικό, χωρίς οχήματα περιβάλλον.
Οι περισσότερες εμπορικές υπηρεσίες και επιλογές διαμονής βρίσκονται σε απόσταση 200μ από το λιμάνι. Οι δρόμοι του χωριού είναι στρωμένοι με πέτρες και το χωριό δικαιολογημένα κατέχει ηγετική θέση στον κατάλογο με τα πιο γραφικά χωριά των ελληνικών νησιών.
Οι κάτοικοι, διακόσιες και πενήντα συνολικά, ασχολούνται με την αλιεία, τη γεωργία και τον τουρισμό. Τα καλοκαιρινά βράδια είναι “γεμάτα ζωή”, αλλά όχι με θόρυβο.
Τα αυτοκίνητα δεν χρειάζονται και δεν υπάρχει καθόλου ρύπανση. Το νερό είναι κρυστάλλινο ακόμα και μέσα στο “λιμάνι” και τα σπίτια είναι χτισμένα στην παραλία, δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία να πηδήσετε στο νερό ακόμα και απευθείας κάτω από το σπίτι σας.
Αξίζει να επισκεφθείτε το Εμπορείο: η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το κτίριο του Δημαρχείου, πρόσφατα ανακαινισμένο. μπροστά του, τον εντυπωσιακό Πύργο του Ρολογιού (το ρολόι σταμάτησε πριν από χρόνια από τους κατοίκους γιατί ήταν … πολύ θορυβώδες). και κοντά στο μοναδικό σχολείο του σήμερα, που αποτελεί ένα ειδικό και εντυπωσιακό κτίριο. Το παραδοσιακό σπίτι-μουσείο της Χάλκης βρίσκεται επίσης κοντά. Από τα παραδοσιακά κεντήματα και τα κροκέτα μέχρι τα πιατικά, από τα παλιά μαγειρικά σκεύη έως τη λεπτή αλλά όμορφη διακόσμηση των δωματίων, το παραδοσιακό σπίτι της Χάλκης ανοίγει ένα παράθυρο σε όλους τους επισκέπτες που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τις ζωές των ανθρώπων σε αυτό το ένδοξο και πολύ αγαπημένο νησί.
Η “Πιάτσα”
… είναι η καρδιά του χωριού Εμποριό και αναλαμβάνει το ρόλο της πλατείας της αγοράς: εκεί, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να μιλάνε, να πίνουν καφέ, να παίζουν τάβλι ή να πιούν ένα καφέ-μπαρ και ζαχαροπλαστεία ή να φάτε φρέσκο ψάρι και τοπικές σπεσιαλιτέ σε μια από τις παραδοσιακές ταβέρνες που απολαμβάνουν την υπέροχη θέα στα πολύχρωμα αρχοντικά της Χάλκης και να ακούτε τον ήχο του ανέμου που διέρχεται από τους ιστούς των ιστιοπλοϊκών που αγκυροβολούν στη μικρή μαρίνα της Χάλκης. Πολύ περίεργα μέσα σε αυτό το ζευγάρι των εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, μπορείτε να βρείτε όλα όσα θα χρειαστείτε ενδεχομένως σε ένα από τα σούπερ μάρκετ, τα τοπικά καταστήματα, το φαρμακείο και ένα περίπτερο ή στο παραδοσιακό αρτοποιείο.
Τα αυτοκίνητα ή οι μοτοσυκλέτες απαγορεύονται στο κέντρο μετά τις 19:00, εκτός εάν υπάρχει πλοίο που έρχεται ή φεύγει. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου παρατηρείται μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από τα πολλά πλοία που έρχονται ή φεύγουν. Δεν υπάρχει μεγάλη νυχτερινή ζωή. Παρ ‘όλα αυτά τα καφέ-μπαρ παίζουν, σε μικρότερο όγκο, διεθνείς ή ελληνικές επιτυχίες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Υπάρχουν επίσης δύο μικρές ηχομονωμένες κλιματιζόμενες “κλαμπ” όπου οι νεότεροι μεταμορφώνουν τη θερμότητα (ή το αλκοόλ) της ημέρας σε χορευτικό ιδρώτα.
Πώς θα φτάσετε στη Χάλκη
Η επίσκεψη στη Χάλκη ήταν στο παρελθόν (και εξακολουθεί να είναι το χειμώνα) μια μικρή περιπέτεια. Σήμερα στην εποχή Sunner είναι μόνο ένα κομμάτι κέικ! Αν επιλέξετε τη σωστή πτήση (φτάνοντας στη Ρόδο μέχρι τις 13.00) μπορείτε να κολυμπήσετε στην κρυστάλλινη θάλασσα της Χάλκης 3 ώρες μετά την προσγείωση. Εφ ‘όσον θα χρειαστεί να φτάσετε σε ένα ξενοδοχείο κάπου στη Ρόδο παραδειγματισμός.
1) Μέσω της Ρόδου
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να φτάσετε στη Χάλκη (ή Χάλκη) είναι μέσω της Ρόδου και του Διεθνούς Αεροδρομίου της. Απλά επιλέξτε μία από τις πολλές πτήσεις charter ή τακτικές πτήσεις (κατά προτίμηση φθάνετε μέχρι τις 13:00 στη Ρόδο) Εδώ είναι όλες οι επιλογές μετά την άφιξή σας στο αεροδρόμιο της Ρόδου
α) Από το λιμάνι του Κάμειρου Σκάλας (μικρό λιμάνι ψαράδων στη Δυτική ακτή της Ρόδου, περίπου 38 χλμ. από το αεροδρόμιο και 50 από την πόλη της Ρόδου)
Μετά την προσγείωση στη Ρόδο (μέχρι τις 13:00) μπορείτε να πάρετε τον ανταποκριτή και το μοναδικό λεωφορείο (13.45 από το αεροδρόμιο – εκτός Κυριακής) – στο λιμάνι Καμηρού Σκάλα και 14.30 από την Καμηρώσικη Σκάλα έως τη Χάλκη. υπάρχουν ταξί έξω από το αεροδρόμιο.Το ταξί από το αεροδρόμιο στην παραλία Κάμειρος κοστίζει περίπου 50 ευρώ και διαρκεί περίπου 40 λεπτά.
Πιο συγκεκριμένα, τα καθημερινά (καλοκαιρινά) δρομολόγια (καΐκια) από την Καμηρή Σκάλα έως τη Χάλκη είναι: Κυριακή στις 9:00 π.μ. και 18:00 μ.μ., Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 14:30, Τετάρτη στις 17:30 και Κυριακή κυρίως στις 09.00 και 18.00. Πρόκειται για ένα ταξίδι 75 λεπτών.
Καθώς υπάρχουν και καθημερινές εκδρομές από το Kamiros skala (ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο), παρακαλούμε να ελέγξετε τα παρακάτω ονόματα facebook για να δείτε μόνοι σας τα τελευταία νέα σχετικά με τα ωράρια (συνήθως στην αρχή κάθε μήνα υπάρχει ένα νέο χρονοδιάγραμμα). Υπάρχουν τρία σκάφη α) η Fedon (το γρηγορότερο αλλά όχι αυτοκίνητο.) Τηλ 0030-6937252525 facebook: »Fedon Halki» β) Νίσσος Χάλκη tel 0030-6973460968 / 6956435026 facebook: «Nissos Halki» και γ) Νίκος εκφράζει τηλ 0030-6946826905 (facebook: «Κατερίνα Φραγκάκι»)
Το καϊκι συχνά αλλάζει το χρονοδιάγραμμά τους. Συνιστάται να επικοινωνήσετε μαζί τους και να επιβεβαιώσετε την ώρα αναχώρησης, όπου είναι δυνατόν.
Μια άλλη επιλογή για να φτάσετε στη Χάλκη είναι ένα ταχύπλοο από το Kamiros skala. Μπορεί να μεταφέρει μέχρι 22 άτομα, το ταξίδι διαρκεί περίπου 45 λεπτά και το κόστος είναι περίπου 250 ευρώ. (Για πληροφορίες / κράτηση κλήση Alevandros 0030-6944434429)
β) Από την πόλη της Ρόδου – το κύριο λιμάνι (14 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο – περίπου 22 ευρώ με ταξί). Εκεί μπορείτε να πάρετε το μεγάλο ferryboat της ANEK Lines (www.anek.gr). Χρειάζεται 2 ώρες στη Χάλκη. Συνήθως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναχωρεί τρεις φορές την εβδομάδα στη Χάλκη. Την Κυριακή το πρωί στις 03.00 π.μ., την Τρίτη στις 20.00 και την Πέμπτη στις 09.00. Ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω σύνδεσμο, καθώς τα ωράρια αλλάζουν συχνά. (http://web.anek.gr/portal/page/portal/ANEK_prod/Routes_Timetables)
γ) Από την πόλη της Ρόδου – το λιμάνι της Κολόνας (ακριβώς απέναντι από την είσοδο της παλιάς πόλης της Ρόδου) .Δωδεκάνησος Seaways με ταχύπλοα καταμαράν. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 1 ώρα. κάθε Τρίτη και Πέμπτη γύρω στις 9.00. Ελέγξτε και επαληθεύστε τις διαδρομές στο www.12ne.gr. Για να επιστρέψετε στη Ρόδο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ίδια μέσα μεταφοράς.
2) Μέσω της Κω, Νίσυρος & Τήλος
Μόνο την Τρίτη και την Πέμπτη. Το Καταμαράν από τα Δωδεκάνησα αναχωρεί από την Κω στις 14.35, φτάνει στη Νίσυρο στις 15.30, στην Τήλο στις 16.15 και στη Χάλκη στις 17.00. Ελέγξτε και επιβεβαιώστε στο http://www.12ne.gr/en/itin_search.asp.
3) Μέσω της Καρπάθου, της Κρήτης, της Σαντορίνης, της Αθήνας
Το νησί της Χάλκης συνδέεται με βάρκα με Αθήνα (λιμάνι Πειραιά) και πολλά νησιά όπως η Κρήτη (Ηράκλειο & Σητεία), η Κάρπαθος και το Διαφάνι, ο Κάσος, η Σαντορίνη, η Ανάφη (χρονοδιάγραμμα ελέγχου στο www.anek.gr)
Λιμενική Αστυνομία Χάλκη, τηλέφωνο 22460 45220.
Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια, προκειμένου να φτάσετε στη Χάλκη γρήγορα και με τον πιο εύκολο τρόπο.
Εκδρομές: Εκτός από τις εκδρομές του νησιού (παραλίες, κάστρα, μοναστήρια κλπ.), Ο κύριος προορισμός για εκδρομές είναι η Ρόδος (παλιά πόλη, κοιλάδα πεταλούδων, αρχαίος κάμιρος, κάστρο Μονόλιθος, Λίνδος κλπ.) Και τα γειτονικά νησιά Αλίμνια, Κάρπαθος, Κως, και την Τήλο
Ψάρεμα: Για μια μικρή αμοιβή οι ψαράδες δέχονται τους επισκέπτες να τους συνοδεύουν για ψάρεμα στο “καϊκι” τους. Τα αλιεύματα ψαριών καταναλώνονται είτε επί τόπου σε κάποιο προκλητικό μπάρμπεκιου δίπλα στη θάλασσα είτε συσκευασμένα για να υποστηρίζονται στο σπίτι. Οι ταβέρνες επιτρέπουν στους πελάτες να φτιάξουν το δικό τους ψάρι και να το ψήσουν γι ‘αυτούς
Τοπική Κουζίνα: Τα ψάρια, το μοσχάρι, το χοιρινό και το κοτόπουλο που μαγειρεύονται στον καλαίσθητο Δωδεκάνησο-μεσογειακό τρόπο σερβίρονται στις Ταβέρνες. Πίτσα και ζυμαρικά επίσης εύκολο να βρεθούν. Τα πιάτα μαγειρεύονται σε ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας τοπικά βότανα. Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι διαθέσιμα και στις σούπερ μάρκετ. Δοκιμάστε τα τοπικά πιάτα: Ζυμαρικά Χάλκη (με κρεμμύδια και κατσικίσιο τυρί), Γιάπρακια (πολύ μικρά γεμιστά αμπέλια), γαρίδες Χάλκη (μικρές μοναδικές γαρίδες που αλιεύονται γύρω από τη Χάλκη), Γεμιστά Καλαμάρι, Οφτό (τοπικό αρνί γεμιστό με κιμά, κομμάτια ήπατος, τοπικά βότανα), γιαούρτι με το διάσημο θυμαρίσιο μέλι της Χάλκης. Η Χάλκη είναι ένα νησί ψαράδων και υπάρχει καθημερινά άφθονο φρέσκο ψάρι που μπορείτε είτε να ψαρέψετε, να αγοράσετε ή να καταναλώσετε στα εστιατόρια όπως τα μουστάκια, τα κολοκυθάκια, τα τσιπούρα, τις σουπιές, τα ξιφία, τις γαρίδες, τα καλαμάρια και πολλά άλλα
Εορτασμοί:
1η Μαΐου: Οι κάτοικοι του νησιού με τις οικογένειές τους στα χωράφια, και ειδικά στην Πεύκκα, λαχταρούν λουλούδια, κάνουν στεφάνια Amberjack και απολαμβάνουν.
Ανατολική: Καθ ‘όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, το Πάσχα γιορτάζεται με το μοναδικό παραδοσιακό τρόπο της Χάλκης σε μια ατμόσφαιρα αφοσίωσης, με μια εντυπωσιακή πομπή του επιτάφους, οι δύο ανάμνοιες που κορυφώνονται με την καύση της εικόνας του Ιούδα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου την Κυριακή του Πάσχα.
Άγιος Γεώργιος: Ειδικά γιορτάζεται στην Αλίμνια όπου πηγαίνουν οι προσκυνητές από τις προηγούμενες μέρες και κοιμούνται στα κελιά της μονής.
Ο Άγιος Ιωάννης του Μελά, στις 23 Ιουνίου, όπου συλλέγεται το μέλι του Χάλκικα του έτους.
Η μάχη των Σικαλιών στις 6 Αυγούστου. Όσοι ζουν στην αριστερή πλευρά του Emborio είναι “σε πόλεμο” με αυτούς που ζουν στη δεξιά πλευρά και τα σύκα, τα αυγά, το λουλούδι κ.λπ. ρίχνονται ο ένας εναντίον του άλλου. Η “μάχη” τελειώνει με μια βουτιά στη θάλασσα μπροστά στην πλατεία.
Στις 14 Αυγούστου στο παλιό χωριό πραγματοποιείται μία από τις δύο μεγάλες γιορτές του νησιού που γιορτάζουν την Παναγία. Η Εικόνα της Παναγίας ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Νικολά στο Εμποριό και μεταφέρεται από τις γυναίκες του νησιού στην εκκλησία της Παναγίας στην Παλαιά Φύση για τη μάζα. Μετά τα εορταστικά και χορευτικά γιορτάζουν τα Εσπερινά. Η γιορτή συνεχίζεται το επόμενο βράδυ και στο Εμπορίο.
Στις 28 Αυγούστου στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου πραγματοποιείται ο άλλος σημαντικός εορτασμός του νησιού, ο οποίος συνεχίζεται και την επόμενη νύχτα στο Εμποριό.
Η 14η Σεπτεμβρίου στο μοναστήρι του Σταυρού λίγο πάνω από την Παλαιά Φύση. Την παραμονή υπάρχουν Εσπερινά, Αγία Φράουλα και δωρεάν φαγητό που προσφέρεται από την Εκκλησιαστική Επιτροπή ή από άτομα που θέλουν να προσφέρουν κάτι στους συμπατριώτες τους.
Την 8η Οκτωβρίου ο Αρχαγγέλου Μιχαήλ γιορτάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο στο μοναστήρι του Πανόρτη και τέλος στον Άγιο Νικόλα στις 6 Δεκεμβρίου στο Εμποριό.
Φύση
Η Χάλκη είναι πολύ ξηρή και το μεγαλύτερο μέρος της ύδρευσης προέρχεται από αφαλάτωση θαλασσινού νερού ή από τη Ρόδο. Τα υπόλοιπα συλλέγονται από τη χειμερινή βροχή. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το νησί είναι σχετικά πράσινο και την άνοιξη μπορείτε να δείτε πολλά σπάνια λουλούδια. Αλλά το καλοκαίρι είναι μακρύ στη Χάλκη και η έλλειψη νερού είναι προφανής. Παρ ‘όλα αυτά, μπορείτε να δείτε εκατοντάδες πανέμορφες λευκές ή χρωματιστές μπουκαμβίλιες, συκιές, πεύκα, φραγκοσυκιές, κάκτους και γεράνι που αντέχουν την παρατεταμένη ξηρασία και σε συνδυασμό με τα θαυμάσια παλιά αρχοντικά δίνουν ένα θαυμάσιο θέαμα.
Internet: Δωρεάν Wi-Fi διατίθεται από το δήμο καθώς και από καφετέριες και πολλά ενοικιαζόμενα σπίτια.
Τηλέφωνο: Τρεις κινητές εταιρείες είναι προσβάσιμες (3G) στη Χάλκη (Vodafone, Cosmote και Wind). Ορισμένα κιβώτια κλήσεων υπάρχουν επίσης, που δέχονται κάρτες τηλεφώνου που είναι διαθέσιμες στο νησί.
Νόμισμα: Το νόμισμα είναι Ευρώ. Υπάρχει μια ταχυδρομική τράπεζα και ένα ATM (cash mashine). Πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές στις περισσότερες ταβέρνες σήμερα. Η ανταλλαγή είναι δυνατή είτε στο Postbank είτε σε έναν από τους οργανισμούς.
Ζώα-Κατοικίδια: Οπουδήποτε στη Χάλκη υπάρχουν διάσπαρτα αιγοπρόβατα. Ορισμένα γαϊδούρια, πολλά σκυλιά και γάτες επίσης. Τα κατοικίδια επιτρέπονται ως επί το πλείστον παντού. Πολύ συχνά τα δελφίνια ακολουθούν τα σκάφη στη Χάλκη, αναγκάζοντας τους επιβάτες να καταλάβουν τη στιγμή με ατελείωτη φωτογράφηση.
Ενοικιάσεις: Δεν υπάρχουν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες.
Γιατροί: ένας γιατρός και μία νοσοκόμα. Τα φάρμακα διατίθενται στο φαρμακείο. Οι ειδικοί όπως ο παιδίατρος και ο γυναικολόγος έρχονται μία φορά το μήνα. Η Χάλκη δεν έχει οδοντίατρο.
Μασάζ: Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ραντεβού
Ταχυδρομείο: Το ταχυδρομείο έρχεται και πηγαίνει 2-3 φορές την εβδομάδα, μερικές φορές πιο συχνά κατά τη θερινή περίοδο. Σφραγίδες διατίθενται και στα Super Markets